Граматны падыход да адказнай справы
Хоць і прынята на сяле самай гарачай парой лічыць перыяд жніва, зараз у бераставіцкіх аграрыяў працы хоць адбаўляй. Адна за адной змяняюцца паляводчыя кампаніі: хімпраполка, догляд пасеваў, нарыхтоўка кармоў… Па сваёй інтэнсіўнасці, тэмпах і значнасці правядзенне першага ўкосу траў параўнальна з уборачнай. У абодвух выпадках першараднай задачай з'яўляецца своечасовасць.
Карыстаючыся яснымі пагодлівымі днямі, у КСУП "Пагранічны-Агра" ва ўсю вядзецца нарыхтоўка травяных кармоў, вынік якой шмат у чым вызначыць прадуктыўнасць буйной рагатай жывёлы, захаванасць пагалоўя, сярэдні надой малака, сярэднясутачныя прыбаўленні ў вазе і эканамічную эфектыўнасць усёй галіны жывёлагадоўлі.
Сёння прадпрыемства ўваходзіць у тройку лідэраў па нарыхтоўцы кармоў у раёне. Асноўная задача, якая стаіць перад працаўнікамі гаспадаркі, - не ўпусціць тэрміны скошвання травы, бо гэта шмат у чым вызначыць поспех працэсу нарыхтоўкі кармоў. У планах у аграрыяў гаспадаркі - атрымаць 13 тысяч тон сенажу.
- Нарыхтоўка кармоў для нас, як і для любой іншай гаспадаркі, - задача першачарговай важнасці, - адзначае галоўны аграном КСУП «Памежны-Агра» Юры Будніцкі. - Корманарыхтоўку мы пачалі з азімых збожжавых на так званы зялёны корм. Цяпер актыўна вырабляем кашэнне шматгадовай травы. Усяго пад шматгадовую траву адведзена 1255 гектараў, а пад лугавыя палепшаныя ўгоддзі - 637 гектараў. З першага ўкосу плануем атрымаць 6,5 тысяч тон сенажу, што на 1,5 тысяч больш, чым летась. Ураджайнасць траў добрая, тэхніка ўся на хаду, людзі стараюцца. Думаю, што з пастаўленымі задачамі мы паспяхова зладзімся.
Цяпер у працоўным калектыве сельгаспрадпрыемства наступіў перыяд, калі тэхніка і людзі задзейнічаны практычна ўвесь светлавы дзень. Доследныя механізатары ў тандэме з магутнай тэхнікай штодня прыкладваюць усе намаганні для таго, каб не толькі прыбраць зялёную масу з захаваннем усіх неабходных тэхналогій у сціслыя тэрміны, але і нарыхтаваць для пагалоўя корму выключна высокай якасці.
Працоўны дзень у гаспадарцы начытаецца з сямі гадзін. Не пакладаючы рук, да позняга вечара ў палях працуюць механізатары і кіроўцы, занятыя перавозкай. Умелую работу і пісьменны падыход да адказнай справы з году ў год паказваюць вадзіцель Пётр Кухарчык, трактарысты-машыністы Аляксандр Конік і Пётр Казлоўскі, а таксама начальнік вытворчага ўчастка "Кватары" Сяргей Раманчук. Механізатары рвуцца ў бой, бо ўсе разумеюць важнасць і значнасць працы: нарыхтуюць добры корм - значыць, будуць з малаком і мясам.
- Каб у буйной рагатай жывёлы была сытная зімоўка і, як следства, добрыя надоі, у гэтыя дні мы працуем з асаблівай стараннасцю, - кажуць мужчыны. − Нельга дапусціць, каб кармоў было менш запланаванага аб'ёму, паэ